DSP Küllerinden Doğuyor…
10 İlke 10 Hedef
15 Aralık 2019 tarihinde yapılacak olan 11. Olağan Kurultayı öncesinde Basın toplantısı düzenleyen Demokratik Sol Parti (DSP)’nin vizyonu; yeni ilke ve hedefleriyle çağdaş bir Türkiye yaratmak.
DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, Geçmiş dönem Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak, DSP İstanbul il Başkanı Çiğdem Mercan, ekibiyle Taksim Point Hotelde 22 Eylül 2019 Pazar günü gerçekleşen toplantıda, Başda EGD Ekonomi Gazeteciler Derneği Başkanı Celal Toprak olmak üzere çok sayıda basın mensupları katıldılar
Toplantı moderatörlüğünü üstlelen Geçmiş dönem Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak yaptığı giriş Konuşması sonrasında, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, Türkiye’nin bulunduğu durumun genel profilini çizdi.
Ekonomi Gazeteciler Derneği (EGD) Başkanı Celal Toprak’ın sorduğu kooperatifleşme ilgili sorusundan yola çıkarak, Türkiye’de genelde kadınların kooperatifleşme konusundaki başarılarını örnekliyerek parti yeni yapılanmasında Kadın siyasetcilerin çoğunlukda olabileceği partinizi görebilecekmiyiz sorumuza; Başkan Aksakal “Cinsiyet ayrımcılığı yapmadan hak eden değerlerlerle yolumuza devam edeceğiz.” dedi.
Hedefler hakkındaki sorumuza; Sevgikent, Halkkent, Bilimkent, Doğalkent, Kültürkent, Hukukkent, Üretenkent, Güneşkent, Kırkent, Teknokent şeklinde ana başlıklar altında sıraladığı ve açıkladığı ilkeleri, hedeflerinden kentsel geleceği sadece mega şehirler değil tüm şehirleri kapsayan büyüme olarak algıladık.
Gerçekdende, Yüksek kentleşme seviyeleri yüksek GSYİH ile ilişkilidir hızlı ekonomik büyüme kentleşmeyi hızlandırma eğilimindedir. Teknolojilerin genişliği ile, toplumun süreçlere katılımının, çok çeşitli dijital ve elektronik teknolojilerin şehre ve topluluklara uygulanması, Bilgi iletişim teknolojilerin, bölgedeki çalışma ortamını ve çalışma ortamlarını yükseltmek için uygulanması, Bilgi iletişim teknolojilerin devlet sistemlerine yerleştirilmesi gibi faktörleri kapsıyan Akıllı şehir niteliklerini dahil eden vatandaşlarını taleplerini karşılayan, operasyonel verimliliği artırmak, bilgileri halkla paylaşmak ve hem devlet hizmetlerinin kalitesini hem de vatandaş refahını artırmak gibi ilke hedefini olduğunu anlıyoruz.
Yaşam kalitesini iyileştirirken, şehir işlevlerini optimize etmek ve ekonomik büyümeyi sağlamaktır. Akıllı şehre, ne kadar teknolojiye sahip olduklarına değil, teknolojiyle yapmayı seçtikleri temelde değer verilir.
Yüksek işleyen bir toplu taşıma sistemi; Kendine güvenen bir kentsel planlama anlayışı ve insanlar şehir içinde yaşamak ve çalışmak ve kaynaklarını kullanmak.
Akıllı bir şehrin başarısı, bürokrasi ve yönetmelikler dahil olmak üzere hükümet ile özel sektör arasında güçlü bir ilişki kurma yeteneğine bağlıdır. Bu ilişki gereklidir, çünkü dijital, veri odaklı bir ortam yaratmak ve sürdürmek için yapılan çalışmaların çoğu devlet dışında gerçekleşir.
Akıllı şehir teknolojisi, Akıllı şehirler, nesnelerin interneti ( IoT ) cihazlarının, yazılım çözümlerinin, kullanıcı arayüzlerinin ve iletişim ağlarının bir kombinasyonunu kullanır Vatandaşların yaşamlarını iyileştirir.
Ayrıca, ulaşım alanında, trafik ışıklarını optimize etmek ve karayollarının günün saatine veya yoğun çalışma saatlerine göre sıkışık hale gelmesini önlemek için trafik akışlarını izlemek ve analiz etmek için akıllı trafik yönetimi kullanılır. Akıllı transit şirketleri, verim ve sürücü memnuniyetini artırarak hizmetleri koordine edebilir.
Enerji tasarrufu ve verimlilik akıllı şehirlerin ana odak noktalarıdır. Akıllı sensörler kullanarak, Akıllı şebeke teknolojisi, operasyonları, bakımı ve planlamayı iyileştirmek ve talep üzerine güç sağlamak gibi faydalar sağlar.
Akıllı binalar aynı zamanda akıllı şehir projesinin bir parçasıdır. Akıllı şehir girişimleri, iklim değişikliği ve hava kirliliği gibi çevresel kaygıları da izlemeyi ve ele almayı hedefliyor. Atık yönetimi ve sanitasyon, akıllı teknoloji ile, sistemin yaşam kalitesini iyileştirme ve ekonomik büyümeyi sağlama hedeflerine ulaşmak için bağlı IoT cihazları ve diğer teknolojilerden yararlanırlar. Çözümler oluşturmak, işlemleri ve varlık yönetimini optimize etmek şeklinde daha çok örnekleri ile çağdaş hayatı kolaylaştıran, enerji tasarrufu sağlıyan unsurdur.
Kırsalkent hedefi olarak, kırsal topluluklar, gelecek yıllarda işgücüne girmeye hazır olan gelişmekte olan ülkelerde, kentsel alanlara taşınmadan yoksulluktan kaçma çözümleri ile milyonlarca genci çekebilir.
Sanayideki ve hizmet alanlarındaki büyüme arttıkça, gelişmekte olan pek çok ülke, çok sayıda yeni iş arayanı absorbe edemeyecektir. Hem işlerin yaratılması hem de ihtiyaç duyulacak çıktıların üretilmesi için tarımın güncellenmesi gerekecektir.
Başkan Aksakal, “Cumhuriyet’in bütün ilkelerine her yerde ve her koşulda sahip çıkmayı, İnsanlık kültürünü geliştirmeyi, Halkın bizzat yönettiği kurumları oluşturmayı, Köylerden başlamak üzere ekonomik kalkınmayı, Doğal varlıklarımızı ve zenginliklerimize sahip çıkmayı, Kendi enerjisini üreten sistemler kurmayı, Güneşin gücünden toplumsal yaşamın her alanında yararlanmayı, Kültürümüzü ve sanatımızı yaygınlaştırmayı, Kendi gıdasını üreten sistemler geliştirmeyi, Sağlıklı yaşam ortamları yaratmayı, Küresel iklim değişikliği ile mücadele etmeyi, Özgür ve özerk kentler yaratmayı hedfliyoruz” diyerek birer maddelerle açılımlarını yapıyor
“Sevgikent (Barışın ve insanlığın kenti.) Halkkent ( Halkın yönetimde fiili etkinliği, toplumsal örgütlenme ve halk sektörünün geliştirilmesi.) Bilimkent ( Bilimsel projeler temelinde Üniversitelerle birlikte Ar-Ge ağırlıklı gelişme ve kalkınma çalışmaları.)
Doğalkent (Ekolojik dengenin gözetildiği, doğal beslenme ve yaşam ortamının sağlanması, ekoturizmin yaygınlaştırılması.) Kültürkent (Kültür ve sanat evleri kurulması, kent kimliklerinin oluşturulması, kültür turizminin yaygınlaştırılması.)
Hukukkent (Her kentte hukuksal alt yapının güçlendirilmesi, topluma hukuk devleti ilkelerinin benimsetilerek hakça bir yaşam ortamının güvence altına alınması.)
Üretenkent (Bölgesel özellikleri önde tutularak herkesin iş ve ekmek sahibi olması, ülke ekonomisine katma değer yaratmasının sağlanması.) Güneşkent (Kentlerde doğal, temiz, insan yaşamına uygun enerji türlerini üretmek, doğal enerji sistemleri kurmak, güneşten yaşamın ve üretimin her alanında yararlanmak.) Kırkent (Tarımsal üretimin bitirildiği yerler başta olmak üzere kırsal alanların yeniden ihyası, insana kavuşturulması, köye dönüşün çekim merkezini yaratmak.) Teknokent (Özgün ve yerli teknolojilerin geliştirilmesi, üretilmesi, yaygınlaştırılması, dünya ile rekabet gücüne kavuşturulması ve ülke ekonomisine katkısının sağlanması.)” şeklinde özetledi.
Eğitim konusuna 1 öğrenci 1 öğretmen cevabıyla eğitime verdiği değeri bildirdi.
Geçmiş dönem Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak ile yaptığımız söyleşide hiç hız kesmeden Avcılar’daki takip etdiğimiz başarıları DSP taşıyacağı çok yüksek seviyede ivme kazandıracağı izlenimini verdi.
yilmazparlar@yahoo.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder